Ζ.Ι.Σιαφλέκης, (Βόλος,1953).

 

Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , νεότερη φιλολογία και συγκριτική φιλολογία στο Université de Paris Nanterre, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας γενικής και συγκριτικής φιλολογίας (με το βαθμό Αριστα) το 1980.

Καθηγητής συγκριτικής φιλολογίας από το 1994, δίδαξε στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και ως προσκεκλημένος στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Γαλλικών σπουδών και σύγχρονων γλωσσών). Εδωσε επίσης διαλέξεις με θέματα της ειδικότητάς του στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (1986) και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου(1998). Από το 2002 είναι καθηγητής συγκριτικής φιλολογίας και θεωρίας της λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διηύθυνε διατριβές της ειδικότητας του, ή συμμετείχε στην επίβλεψη άλλων, ενώ υπήρξε μέλος τριμελών εισηγητικών επιτροπών για την εκλογή μελών Δ.Ε.Π. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, όπως προσδιορίζονται από το περιεχόμενο των επιστημονικών δημοσιεύσεών του, έχουν ως γενικό πλαίσιο τις σχέσεις νεοελληνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, και αφορούν ειδικότερα τον μοντερνισμό, την αισθητική της πρόσληψης, την αφηγηματολογία, την αισθητική και πολιτισμική λειτουργία της λογοτεχνίας. Μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες  του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και ξένα.( LHomme, Revue canadienne de littérature comparée , Néohelicon , Δωδώνη (Ε.Ε.Φ.Σ.Π.Ι.), Φιλολογικά , Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών, Σύγκριση, Literary Research (I.C.L.A.) Etudes Rurales κ.α.) αλλά και σε διάφορα λογοτεχνικά ( Σήμα, Η Αλως, Ρεύματα, Συντέλεια, Νέα Συντέλεια.) Εχει λάβει μέρος, με ανακοίνωση, σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει  οργανώσει , τόσο ως μέλος οργανωτικής όσο και προκριματικής επιτροπής, διεθνή συγκριτολογικά  συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Kυριότερες δημοσιεύσεις του σε βιβλία :

Le glaive et la pourpre .Le tyrannicide dans le théâtre moderne. Aix-enProvence, Edisud, 1984. Συγκριτισμός και Ιστορία της λογοτεχνίας , Αθήνα Επικαιρότητα, 1988. Από τη νύχτα των αστραπών στο ποίημα-γεγονός. Συγκριτική ανάγνωση ελλήνων και γάλλων υπερρεαλιστών.

Αθήνα, Επικαιρότητα, 1989. Η εύθραυστη αλήθεια Εισαγωγή στη θεωρία του λογοτεχνικού μύθου. Αθήνα, Gutenberg, 1994. La relation comparative .Interférences et transitions dans la modernité littéraire . Paris,  L’ Harmattan, 2004.

Και υπο μορφήν  αυτόνομων μελετών, μεταξύ άλλων,: Ο λυρισμός του Σικελιανού και η Ποιητική του Βαλερύ (Αθήνα, 1983) . Frontières du texte littéraire et espace de la lecture (Μόναχο, 1988). Το υπερφυσικό στοιχείο στον Παπαδιαμάντη και σε ομόλογους γάλλους συγγραφείς (Βόλος, 1992). Η ιδιομορφία της υπερρεαλιστικής γλώσσας στον Ελύτη. Διακειμενικές σχέσεις και μορφικές διαπλοκές ( Αθήνα, 1996). Du dialogue des œuvres littéraires au dialogue des cultures  ( Beijing, 1995).  La présence de la littérature comparée en Grèce (Porto Alegre 1997). Η χαμένη(;) λογοτεχνικότητα και οι μεταμορφώσεις του λογοτεχνικού συγκριτισμού (Αθήνα, 1999). Un discourse globalisant: L’ intermédialité générique de la parodie (Saarbrucken, 2000). Globalization and Difference: Text and Discourse of theory ( Toronto, 2001) .

Εχει  επιμεληθεί, σε συνεργασία με τη Ράνια Πολυκανδριώτη, τα πρακτικά του συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας,(Ε.Ε.Γ.Σ.Γ.) Ταυτότητα και ετερότητα στη λογοτεχνία, 18ος-20ος αι. Μύθοι, γένη, θέματα . Αθήνα, Δόμος, 2000 και τα πρακτικά της επιστημονικής συνάντησης, Expressions et représentations littéraires de la Méditerranée , Αθήνα, Πατάκης- Ε.Ε.Γ.Σ.Γ. (Σειρά : Μελέτες και Ερευνες αρ.1), 2002.

Εχει επίσης γράψει την Εισαγωγή στην ελληνική έκδοση του κλασικού έργου του Northrop Frye, Ανατομία της Κριτικής, Αθήνα, Gutenberg, 1996 και μεταφράσει το γνωστό εγχειρίδιο του Μ.-F. Guyard, H συγκριτική γραμματολογία, Αθήνα, Ζαχαρόπουλος, 1988.

Διετέλεσε επι 16 χρόνια αντιπρόεδρος  της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, μέλος, από το 1994 ως το 2000, του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Συγκριτικής Γραμματολογίας ( I.C.L.A.)και υπεύθυνος της αντίστοιχης Επιτροπής Μεσογειακών ερευνών, μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας (1980-1983), και της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας του Α.Π.Θ., διευθυντής του Τομέα Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας του Α.Π.Θ. και πρόεδρός του (1995-1997), διευθυντής του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Π.Α.(2005-2007 και 2008) και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Π.Α. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής  της επιστημονικής επετηρίδας Δωδώνη (Ε.Ε.Φ.Σ.Π.Ι.) και της επιστημονικής έκδοσης της Διεθνούς Εταιρείας Συγκριτικής Φιλολογίας Literary Research.Χρημάτισε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής απονομής Κρατικών βραβείων λογοτεχνίας (2005-2006)και Κρατικών βραβείων λογοτεχνικής μετάφρασης (2008).

Σήμερα συνεχίζει, από το 1989, να είναι επιστημονικός υπεύθυνος του περιοδικού Σύγκριση/ Comparaison, ετήσιας έκδοσης της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, και, από το 2006, προεδρός της.

 

 

 (Eνημέρωση,8-10-2008) - αρχείο σε μορφη .doc